Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Nick Twisp
|
Zaslal: pá květen 04, 2007 9:47 pm Předmět: proč koktáte? |
|
|
četl jsem nedávno příběh jednoho koktavého, trošku jsem pátral ve své minulosti a došlo mi, že tam mám kolem čtyř let také epizodku s mikulášem a čertem, kterýho jsem se pekelni bál. A prej mi to v tý době nějak začalo. Tedy, máte vy nějaké odůvodniní, proč právě vy koktáte, nebo: co si myslíte, že to způsobělo?
Zkuste se někam zařadět. Já si tím třeba nejsem vůbec jistej, ale snad bych se přiklánil k názoru, že ono vystrašení by na to mohlo mít vliv.
Budu rád, za jakékoliv vyjádření. A výše zmíněnou knihu, i přes trošku podivný překlad voele doporučuji. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pavla
|
Zaslal: so květen 05, 2007 5:56 pm Předmět: |
|
|
Ahoj, myslím, že u někoho to muže být následek nějaké stresující události v dětství, ale konkrétni v mém případě to mám didiené, po svém tatínkovi. Tak tady je myslím důvod zcela jasný.  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
drobas
|
Zaslal: so květen 05, 2007 9:45 pm Předmět: |
|
|
hehe, koukam ze zkusenosti s certem a mikulasem jsou docela caste..kdyby se tenhle zvyk zakazal, snizi se pocet koktavych tak na polovinu ). ..ale musim rict, ze to mam taky dedicne z otcovy strany, ale mikulas s certem na tom meli taky svůj poděl |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nick Twisp
|
Zaslal: ne květen 06, 2007 11:50 am Předmět: |
|
|
můj otec mluví překotně, ale nekoktá, tudíž si nemyslím, že by to bylo u mě didiené, ale určité predispozice tam jistě budou. ale po té expozici čertovi a mikulášovi se to prej u mě výrazně zhoršilo. lechta uvadí didienost v 40-60% všech případu. ale uvádí, že např. Bohm (1997) tvdrí, že se nejspíš didí jen určité vlohy - dispozice a kč klinické manifestaci dochází teprve při koexistenci vnějších a vnitřních podmínek.
máte třeba sourozence, kteří taky koktají? můj mladší brácha má na to náběh - často opakuje určitá slova, ale myslím, že se z toho sakra dostane. aspoň nepozoruji, že by u něj nastávali blokády. prostě jede dál.. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
drobas
|
Zaslal: po květen 07, 2007 8:09 pm Předmět: |
|
|
tatka hodne koktal v mladi..ale v Choustnikove Hradisti (Vychodně Cechy) mu to uplne odbourali, ale to bylo v rannym stadiu v nizkym veku...bracha taky koktal kdyz byl malej a to s nim rodice delali vsechno mozny a snazili se co nejvic a potom to najednou samo odeznelo (bracha je starsi o 4 roky)...pak sem prisel na svet ja a mel sem podobnej problem a rodice si rekli ze to taky samo odezni a nak to neresili...no a pak uz bylo pozde  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nick Twisp
|
Zaslal: út květen 08, 2007 7:58 am Předmět: |
|
|
a nevíš, co tenkrát tvýmu otci a bráchovi pomohlo? nějaký logopedický cvičení, či psychologická péče? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
drobas
|
Zaslal: út květen 08, 2007 5:57 pm Předmět: |
|
|
pokud se to podchytne v rannym stadiu tak pomuze vesmes cokoli...par logopedickych cviceni a je to...jak rikam. u taty pomohlo Choustnikovo hradiste, kde byl myslim na mesic a cvěcili tam s nim kazdej den logopedicky cviceni |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Pavla
|
Zaslal: st květen 09, 2007 4:17 pm Předmět: |
|
|
Bohužel, mi nepomohli ani v Žitný, tak mi asi nepomohou už vůbec. Moje sestra nezadrhává v řeči vůbec, naopak někdy mluví až moc. Nemá vůbec žádné potíže. prostě v tomhle má obrovský štěstí.
A s tím čertem a mikulášem máš možná pravdu, protože jsem se jich bála až do svých 13 let Možná to i tím začalo, nevím |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nick Twisp
|
Zaslal: st květen 09, 2007 8:44 pm Předmět: |
|
|
já jsem byl na měsíc jako dicko v liberci, v nějakým speciálním ústavu a taky mi to nepomohlo. je mi to tam deprimovalo. bez rodiču, v oknách mříže, pořád jsem chtěl zdrhnout. a když mi naši poslali balík se sladkostma, sestry to rozdilili mezi všechny dicka na pokoji. a dopisy, co jsem posílal domu, tak jsem nesmil zalepit, aby si je sestry ještě předtím mohli přečíst a zkontrolovat, jestli nemám něco proti tomu jejich podělanýmu systému. asi nejtragietijší měsíc mého dětství.. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nick Twisp
|
Zaslal: st květen 09, 2007 8:47 pm Předmět: |
|
|
občas nad tím přemýšlím a myslím, že nejdůležitější je se zbavit toho strachu něco říct. vymazat si z hlavy tu přípravu. takový to "též někam přijdu a řeknu to dobře". nebo: "až tahle holka dopoví, řeknu hezky pomalu, jak to myslím já". podle mi se tak vytváoí v hlavě napětí a pak to zákoniti není plynule. vykašlat se prostě na to. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Peťa
|
Zaslal: pá květen 18, 2007 7:50 pm Předmět: |
|
|
Málem jsem se v sedmi letech utopil na bazéni, kam jsme se školní třídou chodili. Balbutismus podle psycholožky vyvolal absolutní nezájem rodiču ani někoho jiného. prostě bylo všem jedno že jsem tam málem zaoval. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nick Twisp
|
Zaslal: so květen 19, 2007 12:34 am Předmět: |
|
|
na jakém podkladi vytvořila psycholožka tento závěr? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
stoupa
|
Zaslal: so květen 19, 2007 7:39 am Předmět: |
|
|
koktám od svých 6 a psycholožka ze mně nevydolovala možnou příčinu (nehoda, hrozný zážitek, apod...), suma sumárum, dokázal jsem ten "vinící" zážitek dokonale v potlačit ...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nick Twisp
|
Zaslal: so květen 19, 2007 3:25 pm Předmět: |
|
|
možná žádnej nebyl |
|
Návrat nahoru |