|
Balbutická komunita fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
alexandrap
|
Zaslal: pá září 05, 2008 12:46 pm Předmět: príčiny koktania |
|
|
Ahojte, chcela by som sa na niečo opýtat. Kolkí z vás čo koktáte, máte nejaké ochorenie typu krivá nosová priehradka, zvačšené mandle, alergia, predskus, problémy s čelustným klbom. Podla mna všetky tieto ochorenia možu vplývat na koktanie, nakolko pri nich dochádza ku zníženiu kapacity plúc a problémom s dychom a vyslovovaním. Ja som pri logopedičke zistila, že mám znížený objem plúc, nakolko pri tých dychových cvičeniach ich nemožem tolkokrát zopakovat ako ona. Naviacsom aj čítala, že ak sa u detí neliečia ochorenia mandlí, može to prejst do koktania. Ja mám horeuvedené ochorenia a zdá sa mi, že koktám odvtedy ako sa u mna začali prejavovat. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Klitoris
|
Zaslal: út září 09, 2008 9:26 pm Předmět: Re: príčiny koktania |
|
|
Ja mam problemy s celustov...
Naposledy upravil Klitoris dne st březen 11, 2009 5:21 pm, celkově upraveno 1 krát. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
ico
|
Zaslal: st září 10, 2008 5:31 am Předmět: |
|
|
S tym ginkom musim len suhlasit, po jeho poziti mam lepsiu rec |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nelili
|
Zaslal: st leden 14, 2009 4:39 pm Předmět: Příčiny |
|
|
Nejčastější příčiny koktavosti je nesprávné dýchání. Chce to si provádět dechová cvičení a pořád na to dýchání myslet. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Markus
|
Zaslal: čt leden 15, 2009 5:11 pm Předmět: Re: príčiny koktania |
|
|
Klitoris napsal: |
To problem: Pricina koktavosti je jasna. Je to proste dedicne. A staci len ak clovek prezije vacsi stres a reakcia sa v mozgu spusti. Je to problem s cievami, vytvara sa taky blok, kvoli ktoremu neprechadzaju informacie na 100% a preto kokceme.
Pomoct sa urcite da, ginko biloba, tak ma myslim dobre ucinky a treba precvicovat rec. |
No...dědičnost má vliv asi tak 10%  _________________ S každým problémem se dostaví energie potřebná k jeho vyřešení. -Ox
Koktavost je to co děláte,když se snažíte nekoktat. -Malcolm Fraser
Když je žák připraven,učitel se dostaví.
Mluvit je jako napít se.Prostě vezmeš sklinku a napiješ se. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Petra84
|
Zaslal: pá leden 16, 2009 1:42 pm Předmět: |
|
|
Příčiny koktavosti se musí hledat v mozku. Někde se píše, že za to může špatná spolupráce mozkových hemisfér.
Tak třeba já mám řečový aparát (zuby, čelisti, mandle, hlasivky atd.) absolutně v pořádku a koktám si na každém druhém slově.
Nesprávné dýchání podle mě není příčinou koktavosti, ale jejím následkem. Jak si jinak vysvětlit, že zpívám ve sboru zcela bez problémů a s dechem vydržím déle než polovina sboru?  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nelili
|
Zaslal: pá leden 16, 2009 2:08 pm Předmět: |
|
|
Petra84 napsal: | Příčiny koktavosti se musí hledat v mozku. Někde se píše, že za to může špatná spolupráce mozkových hemisfér.
Tak třeba já mám řečový aparát (zuby, čelisti, mandle, hlasivky atd.) absolutně v pořádku a koktám si na každém druhém slově.
Nesprávné dýchání podle mě není příčinou koktavosti, ale jejím následkem. Jak si jinak vysvětlit, že zpívám ve sboru zcela bez problémů a s dechem vydržím déle než polovina sboru?  |
Ano, při zpěvu také nekoktám a je to tím, že při zpěvu pravidelně dýcháme. Ale když mluvíme, často na správné dýchání zapomínáme. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Petra84
|
Zaslal: pá leden 16, 2009 5:32 pm Předmět: |
|
|
Nelili napsal: | Petra84 napsal: | Příčiny koktavosti se musí hledat v mozku. Někde se píše, že za to může špatná spolupráce mozkových hemisfér.
Ano, při zpěvu také nekoktám a je to tím, že při zpěvu pravidelně dýcháme. Ale když mluvíme, často na správné dýchání zapomínáme. |
Souhlasím s tím, že dechová cvičení a kontrola dechu v řeči pomáhají. Nesprávné dýchání je podle mě ale jen jeden z aspektů, vůbec ne ta prvotní příčina vzniku koktavosti. Navíc u každého balbutika může být ten největší problém někde jinde.
Nesprávné dýchání koktavost udržuje, ale nemůže koktavost způsobit. To by potom začal koktat kdejaký sportovec po doběhnutí závodu.
Mimochodem, znám i balbutiky, kteří se zakoktají i při zpěvu. Při sólovém. Při sborovém zpěvu zase ne. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Nelili
|
Zaslal: so leden 17, 2009 12:37 pm Předmět: |
|
|
Petra84 napsal: | Nelili napsal: | Petra84 napsal: | Příčiny koktavosti se musí hledat v mozku. Někde se píše, že za to může špatná spolupráce mozkových hemisfér.
Souhlasím s tím, že dechová cvičení a kontrola dechu v řeči pomáhají. Nesprávné dýchání je podle mě ale jen jeden z aspektů, vůbec ne ta prvotní příčina vzniku koktavosti. Navíc u každého balbutika může být ten největší problém někde jinde.
Nesprávné dýchání koktavost udržuje, ale nemůže koktavost způsobit. To by potom začal koktat kdejaký sportovec po doběhnutí závodu.
Mimochodem, znám i balbutiky, kteří se zakoktají i při zpěvu. Při sólovém. Při sborovém zpěvu zase ne. |
Ano, přesně, při sólovém zpěvu. Například když jsme četli v literární výchově článek celá třída, tak jsem vůbec nekoktala. Ale jak přišla moje sloka, kterou jsem měla číst sama, bylo to ukoktané. Něco na tom bude. |
|
Návrat nahoru |
|
 |
David84
|
Zaslal: po leden 26, 2009 7:40 pm Předmět: |
|
|
Petra84 napsal: |
|
Prvotni pricina asi tezko, ale proc by nemohlo nespravne dychani zpusobovat koktani? Treba u chronicke koktavosti - kdyz si zazijeme spatne dechove stereotypy, tak myslim, ze bychom mohli koktat i pri potlaceni nebo zmirneni prvotni priciny a koktani by pak bylo zpusobeno spatnym dychanim..
Kazdopadne, spravne dychani zarucene koktavost nezpusobi a i Petra uznava, ze dechova cviceni pomahaji. Takze vlastne neni o co se prit...
PS: Je pravda, ze tomu vubec nerozumim a tenhle prispevek neobsahuje zadnou novou informaci. Ale mam dneska rypavou naladu a to si pak nemuzu pomoct...  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
scholle
|
Zaslal: čt leden 29, 2009 1:27 am Předmět: |
|
|
David84 napsal: | ...
PS: Je pravda, ze tomu vubec nerozumim a tenhle prispevek neobsahuje zadnou novou informaci. Ale mam dneska rypavou naladu a to si pak nemuzu pomoct...  |
ted jsem se dobre pobavil!
rad bych k tematu (jakemukoliv) take nekdy neco napsal, ale taky tomu nerozumim  |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Petra84
|
Zaslal: pá leden 30, 2009 10:20 pm Předmět: |
|
|
David84 napsal: | Petra84 napsal: |
|
Prvotni pricina asi tezko, ale proc by nemohlo nespravne dychani zpusobovat koktani? Treba u chronicke koktavosti - kdyz si zazijeme spatne dechove stereotypy, tak myslim, ze bychom mohli koktat i pri potlaceni nebo zmirneni prvotni priciny a koktani by pak bylo zpusobeno spatnym dychanim..
Kazdopadne, spravne dychani zarucene koktavost nezpusobi a i Petra uznava, ze dechova cviceni pomahaji. Takze vlastne neni o co se prit...
Teď nechápu zase já. ??? |
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|