Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Výber vysokej školy/zamestnania

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
TaRa



Založen: 6.9.2011
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: út září 06, 2011 2:05 pm    Předmět: Výber vysokej školy/zamestnania Citovat

Ahojte,
Za 2 roky budem maturovať a chcela by som si spraviť už akú takú predstavu čo ma v budúcnosti čaká. Mojim snom bolo ísť na VS veterinu ale bohužiaľ vďaka koktavosti to nepôjde Crying or Very sad Zatiaľ som rozhodnutá ísť na farmácie, má niekto nejaké skúsenosti s týmto odborom v súvislosti koktavosti, kladie sa tam veľký dôraz na dokonalosť reči? alebo ide skôr o rozsah vedomostí? Láka ma predstava, že by som mohla produkovať lieky alebo niečo podobné, kde si myslím že tá reč nie je až tak podstatná. Ale rovnako sa môže stať že budem pracovať v lekárni a toho sa trošku obávam, ako poradím ľuďom, keď budú chcieť s niečím pomôcť Sad Nevedeli by ste mi poradiť nejaké zamestnanie, ktoré je finančne dobré ohodnotené a kde nie je podstatná komunikácia s druhými ľuďmi? Samozrejme chcem aby sa to týkalo chémie a biológie.
Ďakujem za každú radu.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
gogo



Založen: 3.1.2009
Příspěvky: 211

PříspěvekZaslal: čt září 08, 2011 12:38 pm    Předmět: Citovat

No TaRo, já myslím, že v tomhle asi nebudu možná dobrý rádce, ale podle mě by jsi měla jít studovat to povolání, které by jsi chtěla jednou dělat a které by tě bavilo. Já např. při výběru střední školy jsem zvolil školu elektrotechnickou, protože tam se předpokládalo málo mluvení a spíše programování na počítači a hraní si s el. obvody. A naopak jsem zavrhnul gymnázium, protože tam jsem měl strach, jelikož se říkalo, že se tam hodně čtou referáty a studenti tam mají prezentace. Musím říct, že studium na technice byla chyba, protože mě to studium absolutně nebavilo. :)
Takže si myslím, že by jsi měla jít studovat to, co tě fakt baví. A ohledně zaměstnání, myslím, že nemusíš být přímo zvěrolékařka, pokud by jsi nechtěla, mohla by jsi skončit třeba i někde v laboratořích zkoumajících zvířecí histologické preparáty a nebo v kancelářích krajských veterinárních stanic :) . Ale pokud by jsi se pak přece jen rozhodla pro zvěrolékařku, tak lidi chodí do ordinace s tím, aby se jim vyléčil jejich mazlíček a jsou vděční, takže myslím, že v tom by jsi problém neměla. Hodně štěstí :)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
TaRa



Založen: 6.9.2011
Příspěvky: 45

PříspěvekZaslal: po září 12, 2011 12:37 pm    Předmět: Citovat

Ja chodím na gymnázium a je pravda že máme dosť referátov a iných prezentácií, ale to zatiaľ zvládam celkom fajn lebo väčšinou to stačí len prečítať a s tým nemám žiadny problém. Horšie sú už ústne odpovede, z ktorých mám obrovský strach ale neviem prečo stres mi vždy pomôže Smile . Čo ma najviac štve, je že sa nedokážem s človekom normálne porozprávať a to je práve u veterinara dôležité. Na veterinu chcem ísť práve kvôli tomu aby som mohla byť stále v kontakte so zvieratami, ktoré sú zmyslom môjho života a ak má byť táto práca pre mňa len trápenie, tak tam radšej nepôjdem aj keď to budem ľutovať do konca života. Crying or Very sad Už ma takýto život vôbec nebaví a to som nezačala ani žiť, stále sa len prispôsobovať. Nemala som sa radšej ani narodiť ale ďakujem za pomoc gogo, no najviac si pomôžem asi len sama alebo budem dúfať že ešte za tie dva roky príde nejaký zázrak. Ak by mal niekto nejaký dobrý tip na zamestnanie tak uvítam každú pomoc.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Fuga



Založen: 23.11.2006
Příspěvky: 35
Bydliště: Praha

PříspěvekZaslal: po září 26, 2011 8:58 am    Předmět: Citovat

Taro je určitě chvályhodné, že v 16 letech už uvažuješ nad studiem na VŠ a svým dalším uplatněním......zároveň ale způsob, jakým k tomu přistupuješ, je vlastně hnacím motorem Tvého poblému: teď koktám, předjímám že budu nadále koktat a tomu přizpůsobím vše (zde výběr povolání, ale patrně i koníčky, partnerské vztahy a fungování v životě vůbec). To je myslím úplně špatně. Protože vím o čem mluvím (koktám od 4 let, největší krize mezi 10-13 a 15-17 lety), důrazně doporučuju soustředit se na vypořádání se s tímhle problémem. Tenhle způsob nazírání totiž ukazuje, že né nepravidelná řeč je tím hlavním problémem (ta je důsledkem), ale největší břemeno, který si sami na sebe navalujeme, je právě způsob jakým přemýšlíme, předjímáme budoucnost. Z tohohle negativistickýho myšlení (a taky ze zkušenosti) se pak odvíjí budoucnost - "tehdy jsem v tom a tom momentu v tom a tom slově zadrhl, tak to tak bude vždycky..." - což je strašně sebezničující a zbytečný.
Takže pokud jsi si hodně jistá, že chceš něco konkrétního v životě dělat, jdi si za tím. Cítil jsem se na gymplu hodně podobně jako Ty a při zpětném pohledu se tomu jednak směju a jednak jsem na sebe naštvaný, že jsem se z toho nedokázal vymanit.....ale ke všemu musí člověk v životě dospět vlastní zkušeností.....

Držim palce a přeju úspěch.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Sissi



Založen: 9.2.2011
Příspěvky: 9

PříspěvekZaslal: út říjen 04, 2011 11:38 am    Předmět: Citovat

Myslím si že by si sa nemala vzdávať toho čo chceš pre tento problém. Máš ešte dosť času a veda sa vyvíja možno sa nájde spôsob ako to riešiť. Ja mám podobný problém a tiež si neviem predstaviť budúce zamestnanie, vzhladom na to že môj najväčší problém je vystupovať pred ľudmi. Momentálne som na Vš a je to veľké trápenie, narozdiel od teba mám skôr problém s čítaním takže všetky práce ktoré prezentujem sa musím naučiť a hovoriť bez čítania, to celkom zvládam ale je to strašne psychicky náročné. Už vela krát som oľutovala že som sa na to dala, ale berem to ako prípravu na zamestnanie a je lepšie ked sa to naučím v škole. Si ešte mladá, možno sa tvoje záujmy zmenia, ale ak chceš študovať veterinu alebo farmáciu chod do toho, pretože aj tak v akomkolvek zamestnaní sa komunikácii nevyhneš a vždy je lepšie robiť niečo čo ťa baví.. Laughing tak veľa šťastia..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127