Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Koktání vede až k sebevraždám!!!

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Trucker.David



Založen: 13.2.2007
Příspěvky: 5

PříspěvekZaslal: pá květen 18, 2007 10:02 am    Předmět: Koktání vede až k sebevraždám!!! Citovat

BRNO Prvoáeek, který se stal kvůli svému koktání obití šikany, skoneil na psychiatrii. Muž ve středních letech, který začal koktat už jako dospělý, se zase kvůli své poruše řeči zcela uzavřel před okolím a přestal komunikovat dokonce i se svými přáteli.

To jsou jen dva z osudu zhruba 150 tisíc lidí, kteří v české republice trpí koktavostí nebo zadrháváním. Porucha plynulosti řeči, která z vnějšího pohledu nepatoí k tim vážným, pro každého z nich znamená stres, snížené sebevědomí i psychické problémy, které některé dovedou i k pokusum o sebevraždu. „přitom s nápravou lze začít v každém věku,“ zdurazouje Eva Neubauerová z brninského občanského sdružení Logo, které ve spolupráci se stejnojmennou klinikou pořádalo včera v Brni setkání odborníku u poíležitosti Mezinárodního dne porozumění koktavosti.

Koktavost se nejčastiji objevuje mezi třetím a čtvrtým rokem života. „Zadrhávat a koktat ale muže člověk i jako dospělý, obvykle se jedná o dusledek úrazu nebo nemoci,“ připomnila Neubauerová. Zatímco nepřekonatelným problémem pro koktavé dětí bývá zkoušení u tabule, pro dospělé pak stejně obtížné bývá například telefonování či ústní pohovor při přijímání do zaměstnání. „Stále je přitom dost pedagogu, kteří na koktavé děti neberou ohledy a nutí je do mluvení. přestože tito školáci mívají poměrně vysoký intelekt, sebevědomí se u nich pohybuje v záporných hodnotách,“ poukazuje Neubauerová. Pocit ponížení, plynoucí z toho, že okolí s nimi jedná s despektem, si pak odnášejí až do dospělosti. „Na druhé straně je potřeba říci, že vztah veoejnosti kč koktavým se v posledních letech trochu zlepšil. Ve srovnání se zahraničím by se nyní i eeští balbutici měli přestat bát na sebe upozornit: Koktám, ale bojuji s tím. Jinak jsem člověk jako každý jiný a pokud to nikomu vadí, je to jeho problém,“ radí Neubauerová. občanské sdružení Logo s celorepublikovou pusobností se osobám s poruchami komunikace vinuje několik let. kromě aktivit pro svých 250 členu nabízí mateřským školám také vzdělávací programy spojené s vyhledáváním koktavých dětí. Podobný projekt by se měl rozšíoit i do základních škol. „důležité je poruchu podchytit a začít s ní odborni pracovat,“ zduraznila Neubauerová.

Vydání| Tato zpráva vyšla v prvním vydání

Regionální mutace| Lidové noviny - Brno
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127