Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

Inhalování léku pro astmatiky

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
Cufi



Založen: 9.10.2010
Příspěvky: 20
Bydliště: Prostějov

PříspěvekZaslal: st listopad 23, 2011 9:32 am    Předmět: Inhalování léku pro astmatiky Citovat

Bylo mi asi 13 let, kdy jsem začal na doporučení mého obvodního lékaře experimentální léčbu pomocí inhalátoru. S tímto sympatickým a odvážným tvrzením přišel pan Profesor Pešák, který tvrdil, že porucha plynulosti řeči nemá původ v mozku, ale je způsobena překážkou na plících a předejít se mu dá uvolněním dýchacích cest. Přesněji příčina koktavosti spočívá v sevření hladkého svalstva obepínajícího cestu, která spojuje plicní sklípky s průdušnicí. Lék je znám například astmatikům, lidé s koktavostí se k němu dostanou jen obtížně. Může jej totiž předepsat pouze alergolog nebo plicní lékař, což bývá kvůli zařazení koktavosti mezi psychické poruchy zádrhel.
Protože je původně fyzik, zvolil nevídanou metodu. Čtyři roky putoval jeho patent po světě, aby odborníci zjistili, že jeho objev je unikát. Překvapivě totiž našel lék v přípravku běžně užívaném astmatiky.
Vybráno bylo 42 koktavých jedinců z celé ČR. Na první schůzce proběhlo nahrávání řeči a nějaké „foukání do trubičky“. Během inhalování jsem se měl každý den ohodnotit známkou od 1 do 10 a zapisovat si mimořádné události toho dně. Prášek, který obsahuje funkční látku Foradil, jsme inhalovali po dobu půl roku. Bohužel u mě nedošlo k žádnému zlepšení.
Uběhlo 10 let a já si sám ze své iniciativy domluvil s panem Pešákem soukromou schůzku. Říkal mi, že se u nějakých jedinců dostavilo zlepšení či dokonce přestali koktat. Popravdě dodnes nevím, co si mám o této nekonvenční metodě myslet.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
philll



Založen: 18.6.2007
Příspěvky: 16
Bydliště: ostrava

PříspěvekZaslal: st listopad 23, 2011 1:07 pm    Předmět: Citovat

Zdravím, já látku formoterol vyzkoušel a inhaloval jsem jí. Za sebe mohu říct, že jsem po měsíci přestal, jelikož hraji 3x týdně florbal a dalo by se říct, že po celou dobu jsem měl problémy s dýcháním, byl jsem zahleněný. Během inhalac jsem nesledoval žádné zlepšení, ale byla to krátka doba, takže objektivně nemohu posoudit.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Cufi



Založen: 9.10.2010
Příspěvky: 20
Bydliště: Prostějov

PříspěvekZaslal: st listopad 23, 2011 1:52 pm    Předmět: ... Citovat

jj máš reht. Já taky sportuju, 3x týdně mám pro změnu fotbal a taky mi to nedělelo 2x nejlíp. Ale vydržel jsem a může objektivně říct, že u mě krom zhoršeného dýchání žádné změny.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
hughito



Založen: 4.8.2010
Příspěvky: 15

PříspěvekZaslal: pá listopad 25, 2011 1:16 pm    Předmět: Citovat

Ja už to beriem dosť dlho (už som aj znížil dávky) a určite pociťujem zlepšenie, aj keď si myslím, že koktať po užití sotva niekto prestane.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
klares



Založen: 3.12.2008
Příspěvky: 2

PříspěvekZaslal: út prosinec 06, 2011 2:51 pm    Předmět: Citovat

Taky jsem absolvovala tenhle ,,experiment". Chodila na půldenní vyšetření, dojížděla do Olomouce. A půl roku jsem používala ty léky. Bohužel výsledek byl nulový.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Honza



Založen: 13.4.2006
Příspěvky: 56

PříspěvekZaslal: čt prosinec 15, 2011 4:57 pm    Předmět: Citovat

přijde mi, že se okolo léku trochu příliš mlží. Podíval jsem se přímo ke zdroji, do studie, která byla na léku provedená a sepsal jsem to stručně zde
http://www.balbutik.cz/nase-clanky/cesti-vedci-prisli-na-lek-proti-koktavosti-ano-nebo-ne

doufám, že vám to pomůže udělat si vlastní názor. Můj závěr je takový, že na základě faktů se dá účinek léku jednoduše popsat takhle: pokud budete lék užívat, koktavost se Vám zlepší na pětistupňové stupnici v průměru o půl bodu. Ale může to být jenom placebo-efekt.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
george.g



Založen: 9.12.2015
Příspěvky: 14

PříspěvekZaslal: út březen 01, 2016 7:39 am    Předmět: Citovat

Panu Pešákovi jsem psal e-mail přímo. Jsem z okolí Olomouce, takže by pro mě bylo ideální dojíždět přímo za ním nebo aspoň by mi mohl poradit nějakého odborníka v okolí.

Výsledek?

Pan Pešák mi na sebe napsal telefonní číslo, že mu mám zavolat. Nevím, jestli to mám brát jako vtip, ale pokud člověk pracuje s balbutiky, tak musí vědě, jak je pro nás těžké telefonovat.

Zmínil se ještě o jedné doktorce, které byla na nějakém jeho školení, nebo s ním spolupracovala, tak mi napsala: "Lék formoterol se podával jen v klin. studii prof Pešáka cca před 8 roky?lék nebyl na koktavost schválen,je to lék pro astmatické potíže". Žádná další informace, nic že by se třeba zeptala, jeslti bych i tak nepřišel k ní do ordinace.

Jaký z toho mám já výsledek? Lék nefunguje a nikdo už to nechce řešit a vysvětlovat, takže tě radši odpálkují a nemají zájem někomu pomoci. Fakt jsem zklamanej - ne z toho, že by lék nefungoval, to jsem tak nějak tušil, ale z toho přístupu doktorů.

(PS: Omlouvám se, že jsem tuhle reakci napsal do více příspěvků, ale chtěl jsem, aby se o tom dozvěděli opravdu všichni, kdo se o Formoterol zajímají)
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
jendakaf



Založen: 10.9.2015
Příspěvky: 10
Bydliště: Zlín, Brno

PříspěvekZaslal: st březen 02, 2016 11:29 am    Předmět: Citovat

Teda to je ale nesmysl.. Lék pro astmatiky, proboha proč? Pan Pešák se možná snažil lidem pomoct, ale přece kvůli tomu, že koktám, nebudu brát nějaké prášky na astma..

Ty záseky dechu, dá-li se to tak nazvat, způsobuje mozek podvědomě, z důvodu hluboce zakořeněného strachu. Je to automatická reakce. Z obavy, aby se řeč nevymkla kontrole dojde k bloku. Časem je to již zažité a špatně se to odbourává, ale řekl bych, že každý koktavý k tomu má klíč sám.

Je strašný nesmysl odbourávat tyto záseky nějak zvenčí, nějakým sajrajtem určeným navíc úplně k něčemu jinému.. Těch pár případů, kdy to pomohlo, je zřejmě čistě placebo efekt.

Žádný zázračný lék na kokavost nikdy nebude, je to psychycký a hlavně osobnostní problém. Jaký lepší důkaz může být, než že koktavý, pokud je sám, mluví naprosto plynule.. Je na každém, aby na tom pracoval a odbourával zažité stereotypy.

Od takových podivínů, co nabízejí řešení v prášcích, se raději držet dál..
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Zobrazit autorovy WWW stránky
Baty



Založen: 16.6.2015
Příspěvky: 2
Bydliště: Velké Meziříčí

PříspěvekZaslal: po duben 04, 2016 7:27 pm    Předmět: Citovat

Taky jsem to zkoušel, a jsem astmatik. Sice se mi zlepšila spirometrie, ale na řeči se to nijak zvlášť neprojevilo, a po tom, co nastoupil třes(vedlejší účinky) jsem přestal.
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127