Obsah fóra Balbutická komunita Balbutická komunita
fórum o všem možném a koktavosti nejvíc:-)
 
 FAQFAQ   HledatHledat   Seznam uživatelůSeznam uživatelů   Uživatelské skupinyUživatelské skupiny   RegistraceRegistrace 
 ProfilProfil   Soukromé zprávySoukromé zprávy   PřihlášeníPřihlášení 

jak na to?

 
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma  
Autor Zpráva
A
Anonymní





PříspěvekZaslal: pá duben 28, 2006 4:27 pm    Předmět: jak na to? Citovat

Zajímalo by mi jakou máte (máte-li) strategii na nezakoktávání při důležitém rozhovoru? počítání do deseti, nadechnutí a vydechnutí nebo něco jiného? Už nevím jak pomoct? děkuji moc. Very Happy
Návrat nahoru
Renata
Anonymní





PříspěvekZaslal: út květen 02, 2006 12:49 pm    Předmět: Citovat

Podle mě je rozhodující psychický stav. prostě uklidnit se. říct si, "no tak koktám, no a co....jsou horší věci na světě..."většinou, když je člověk štastný, spokojený....a ten strach z lidí odejde...tak se řeč zlepší...třeba se při zadrhnutí zasměj...nebo si zanadávej...každému pomůže něco jiného.

Ale např. před důležitým rozhovorem je fajn uklidnit se, dělat něco, co ti uklidní. Pro někoho je to, popovídání si s dobrým kámošem, pro někoho, číst nahlas pohádky a texty- tím víc řeč zklidní, někdo zas čte asertivitu...jak se nebát lidí....a být smilý....prostě je to jen o sebevědomí...a možná chytrost...umit to zamaskovat...(např. dávat před těžká slova předložky...nebo hmm, pomlky..atd..)
Návrat nahoru
Rhett



Založen: 26.4.2006
Příspěvky: 156
Bydliště: Ostrava

PříspěvekZaslal: út květen 02, 2006 3:14 pm    Předmět: Citovat

Já se většinou snažím co možná nejvíc uklidnit, dát se do pohody, mít veselou náladu. Možná si i tak trošku v duchu připravit to, co chci říct - jenže ono, když se to přežene, je to i záludné, protože když na něco člověk moc myslí, tak ho to rozhodí. při samotném rozhovoru si pořád v duchu říkám: zklidni, zpomal, pohoda,... a snažím se druhému dívat do oeí. Když mi na tom opravdu záleží, použiju fígly jako např.: hmm, nebo lehký přídech před tvrdou souhláskou nebo vhodnou předložku - většinou se tyto balbutické "zlozvyky" snažím odbourávat, ale když mi fakt jde o "vyznění řeči", nechám mozek, aby tu řeč takto upravoval. Také se snažím mít co největší slovní zásobu slov stejného významu, abych to mohl hned vyjádřit jinak. Dalším fíglem je snaha o navázání problémového slova na to předchozí. někdy mi pomůže také si při těžkém slově (nebo těsně před ním) dupnout, nebo se štípnout do ruky nebo do nohy. několikrát jsem i vyzkoušel, když mám začít těžkým slovem, že si říkám v duchu větu, ve které je to slovo - nahlas pak vyslovím jen to těžké slovo (v duchu si ho navážu do věty, ale nahlas zní samotné) - ale je to tak komplikované, že jsem to zatím opravdu vyzkoušel jen několikrát. Největší problém mám, když už se opravdu zakoktám. Neumím totiž zastavit a začít to slovo znovu - prostě se to snažím doříct. Musím na tom ještě pracovat. Tak hodně zdaru - a hlavně odvahu!
Návrat nahoru
Zobrazit informace o autorovi Odeslat soukromou zprávu Odeslat e-mail
Zobrazit příspěvky z předchozích:   
Přidat nové téma   Zaslat odpověď    Obsah fóra Balbutická komunita -> Lidé Časy uváděny v GMT
Strana 1 z 1

 
Přejdi na:  
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v tomto fóru.


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Czech translation by Azu; Revised by drake127